• Izokinetička dijagnostika i rehabiliticija

Bolovi u kralježnici
Rehabilitacija kralježnice na Cybex stroju

Bol u kralježnici najčešće se javlja u predjelu križa te u predjelu vratne kralježnice i ramena.

Ako se izuzmu ozljede kralježaka, glavni razlog je poremećena statika i dinamika zbog poremećaja odnosa snaga mišića koji pokreću i drže cijeli sustav određenog dijela tijela.

Kod bolova u križima primarni razlog je poremećaj odnosa snaga mišića u nogama koje drže podlogu ( zdjelicu) i uz sam stup kralježnice pri čemu dolazi do preopterećenja ligamenata, inervertebralnih diskova i pokrovne hrskavice kralježaka. U daljem napredovanju problema može doći do istiskivanja diskova radi preopterećenja i pritiska na živce koji izlaze iz kralježničke moždine sa pojavom jakih bolova sve do oduzetosti. Radi poremećene statike nerijetko je prisutno preopterećenje i malih zglobova kralježnice koji radi toga reagiraju upalom i bolom. Ovakvi problemi se najčešće javljaju kod osoba koje su provele dugo vremena sjedeći ili obavljajući poslove u neprirodnom položaju (npr. službenici, stomatolozi, tokari,, vozači i sl.) pri čemu su određene grupe mišića korištene radi vrste posla dok su neki mišići malo korišteni .

Uzročno liječenje je moguće samo točnim utvrđivanjem i otklanjanjem poremećaja snaga mišića i disbalansa radi uklanjanja razloga tegoba.

Poremećaje treba otkriti u ranoj fazi prije ozbiljnih oštećenja pri čemu se izokinetičkim testovima moraju ispitati odnosi snaga u svim mišićima nogu i stupa kralježnice, a kod bolova u vratu i ramenima se ispituje rad mišića vrata i ramena, te ciljanim izokinetičkim vježbama otkloniti poremećaj i otkloniti tegobe.

Copyright © 2010 Cybex centar Sva prava pridržana.