• Izokinetička dijagnostika i rehabiliticija

Bolovi u koljenima
Rehabilitacija koljena na Cybex stroju

Koljeni zglob je najkompliciraniji zglob tijela. Bolovi u koljenima su često posljedica ozljeda dijelova zgloba: ligamenata, hrskavica na natkoljeničnoj ili potkoljeničnoj zglobnoj površini ili čašici. Ozljede mogu biti registrirane, ali i nezamijećene.

Kod ozljede, radi bolnosti dolazi do poremećenog rada zgloba i mišića što uzrokuje dalja oštećenja zgloba i nesposobnost normalnog kretanja. Pri tome počinju trpjeti i susjedni mišići i zglobovi, kukovi i skočni zglobovi, a kod dugotrajnog poremećaja i kralježnica. Vrlo često se otežano hoda, osobito niz strmine i stepenice i osjeća bol nakon dužeg hoda ili stajanja.

Dugotrajniji poremećaj odnosa snaga mišića u nogama, a osobito koljena dovodi do preopterećenja dijelova zgloba sa razvojem upalnih promjena poznatim pod nazivom Ghonartroza ili Osteoartritis što u teškim i uznapredovanim oštećenjima iziskuje operativni zahvat sve do ugradnje endoproteze koljenog zgloba.

Pravovremenim izokinetičkom dijagnostikom se u ranoj fazi otkrivaju ovakvi poremećaji te se izokinetičkim vježbama provodi ciljana korekcija odnosa i uspostavlja normalna funkcija i rasterećenje zgloba i time zaustavlja dalje napredovanje oštećenja i postiže oporavak zgloba sve do normalne funkcije.

Kod pacijenata sa oštećenjem hrskavice koljenog zgloba najčešće čašice (npr. CHONDROMALATIO PATELLAE) gdje je često prisutna i njena nestabilnost, osobito u mlađoj dobi, mogu se postići izuzetno dobri trajni rezultati tako da se bitno smanjuje potreba za operativnim zahvatima na čašici. Na sličan način se pristupa problemu poznatom pod imenom SKAKAČKO KOLJENO.

U slučajevima neizbježnih operativnih zahvata se provodi program pripreme mišića i pripadajućih ligamenata za brzi postoperativni oporavak, odnosno rehabilitacija se započinje prije operativnog zahvata. Ovakav novi pristup timskom liječenju osigurava neusporedivo brže vraćanje pacijenta normalnim i uobičajenim aktivnostima.

Kod operacija križnih ligamenata i ugradnje endoproteza ovaj postupak se provodi po posebnom izokinetičkom protokolu.

Kod sprječavanja ozljeda koljena primjenjuje se poseban protokol za pripreme skijaša, baziran na višegodišnjem iskustvu rada sa skijaškom reprezentacijom Hrvatske.

Copyright © 2010 Cybex centar Sva prava pridržana.